Rugaciune vs. Meditatie

de ceva timp bun am in lista articolelor “drafts” idea de “pray vs yoga”.. insa astazi in drum spre casa am luat un bus si am vazut un poster (pe care o sa-l adaug maine, sper) al intalnirii tinerilor ortodocsi din europa 2015 in cluj.. unde printe cuvintele aranjate de tip “clouds” seminificativ de mare si negru, chiar mai mare ca si rugaciunea era cuvantul *meditatie* ..

.. initial am vrut prin articolul propus sa raspund la un altul usor mai agresiv, insa avand in vedere ca exista un accept al termenului de meditatie printre ortodocsi am sa incep de aici..

Ce este rugaciunea?
Conformul dex-ului ar reprezenta o incercare de intra in contact direct cu divintiatea

Ce este meditatia?
aici.. descrierile din dex nu fac dreptate decat unui inteles popular, meditatia dpdv yoga, este un fruct ale unor alte exercitii (precum concentratia) care se descrie prin contopirea cu divinitatea pentru un moment mai scurt sau mai lung..

Este rugaciunea o activitate crestina?
Nu – rugaciunea nu este o practica (originala) care apartine unei anumite religii sau orientari spirituale. Inclusiv in Biblie sunt mentiuni in care alte popoare sau alti indivizi pentru un moment specific sau nu se rugau in alte directii.

Este meditatia o activitate crestina?
Desi cuvantul nu apare in Biblie, dar il gasim in carti mai vechi precum Bhagavad Gita (cap. 6) cu indicatii despre cum trebuie realizata aceasta, este un fruct (spiritual) post-concentrare si functie de prima intentie el poate fi si crestin.

Care este scopul rugaciunii?
In pricipiu asteptarea unui raspuns direct sau prin alte mijloace.

Care este sopul meditatiei?
Intr-o paralela cu rugaciunea as zice ca este aparitia raspunsului prin intuitie sau revelarea acestuia (odata cu accesarea akasha / contopirea divina).

Si atunci sa rezumam: rugaciune vs meditatie?

Intentia este aproximativ aceiasi – conectarea la divinitate (prin comunicare direct sau contopire – yoga).

Rugaciunea este o incercare iar meditatia este rezultatul unui proces.

Cum lumea este satula de incercari si vrea mai multe rezultate, procesele – fiind o sucesiune de pasi, o actiune, nelipsita de raspuns – se *intalneste* mai des cu medtiatia.