Porcul – Slaninta – Untura – Iarna..

e greu sa vorbesti despre detoxifiere si tot felul de programe nutritionale in perioada sarbatorilor de iarna.. asta pentru ca la nivelul general tot ce intelegem prin nutritie la un nivel brut este salata, fructe, legume, sucuri, ceaiuri.. insa toxinele sunt de mai multe culori, daca unele dintre ele ar fi solubile in apa.. o grupa foarte importanta, din care amintim mai ales neuro-toxinele (metale grele, pesticide, unele substante chimice si solventi) sunt solubile in grasimi.. nu o sa continuam ideile pe avocado 🙂 ci unele beneficii ale produselor din porc..

Oare este o simpla sincronizare ca alegem sa taiem porcul in timpul sezonului rece?

Iarna vine cu tot felul de surprize, vegetarienii si mai ales veganii ne recomanda sa culegem si pastram din timp cele necesare corpului in acest sezon, insa unul din lucrurile pe care nu le putem strange sub capac sau la congelator este Soarele. Pana si in DEX daca am cauta cuvatul untura gasim mentiunea vitaminei A si D. Iar pentru cine este curios sa caute mai adanc unde se formeaza vitamina D la vertebrate va intelege de ce am adus si slanina in calcul.

Pe scurt, o lingura de untura de porc in ceea ce priveste vitamina D este echivalentul la 5-6 ore de Soare, iar alte beneficii despre slanina si untura le veti gasi si singuri.

Insa sa fie aceste beneficii pe care le-am recunoscut, experimentat natural, ce ne-au indemnat sa consumul carnii de porc in aceasta perioada? de la consum la traditie? sau pur si simplu era mai usor de gestionat acest eveniment la o temperatura mai scazuta avad in vedere o alta bacterio-proprietate a carnii de porc (unul din motivele principale penru care a fost exclusa din regimul tarilor mai calduroase).

Exista detoxifiere si beneficii si in cele mai ciudate parti-produse din prelucrarea porcului, va invit deci nu sa consumati carne si grasimi ale porcului ci sa reflectati mai adanc, sa fiti mindful cu ceea ce consumati in aceasta perioada..