meditation is like coffee?

doar cateva paralele care mi s-au parut interesante intre acesti termeni, ce i-am mai regasit odata spaland presoul..

everyone think they can do coffee?

oricate cafele i-ar face bunica mea, bunicului, el tot o sa fuga la birt sa-si cumpere habar n-am cate cafele pe zi.. cu scuza ca bunica mea nu o face tare… asa ca odata in vizita la ei.. avand instrumente corespunzatoare i-am facut bunicului o cafea ce l-a facut sa exlame:
– Vai copile! tu vrei sa ma omori… Susanica.. adu’ niste apa…

intr-un final am aflat.. el nu se ducea la bufet pentru cafea.. ci pentru povesti…

la fel multi colinda lumea cu aceasta tema a meditatiei, ba dupa tot felul de persoane realizate, iluminate, gurus, locuri etc… insa pana si in cartile cele mai vechi de yoga este un citat ce zice ca poti sa traiesti 8000 de ani si sa vizitezi toate templele, toti maestrii, toate locurile pamantului si sa nu gasesti Lumina… Lumina e in Tine… la fel si meditatia este o practica personala.. iar pentru cei mai cunoscatori.. un fruct a altor practici personale.. 

deci pentru ce preferi meditatia intr-un alt loc decat acasa?


iar apoi sunt tot felul de tipuri de cafea, pentru toate gusturile… lumea aparent cunoscand ingredientele si procedura.. au raspandit si mai multe culori si intelegeri ale acesteia.. insa sa revenim la unele ingrediente..

Apa – este cel mai important ingredient, trebuie sa fie curata, pura, rece.. sub multe tejgele sau aparate pe le vedeti exista un tub cu o apa specifica pentru cafea, in functie de distribuitorul de cafea, ea poate este si imbogatita cu… oxigen..

La fel si respiratia se pregateste pentru meditatie, se curata (kriya) iar apoi prin pranayama se purifica si imbogateste atat cu energie cat si cu oxigen..

Insa daca cafeaua iese mai bine sau nu fara un tip de apa… in ceea ce priveste mediatia.. nici nu poti sa te atingi de ea fara o respiratie corespunzatoare… desi unii viseaza altfel.. ei pana la urma.. viseaza..


meditatia este o actiune-pasiva… nici cafeaua nu-si face efectul precum reactioneaza unii dupa prima inghititura savuroasa..

Meditatia este activ-pasiva deoarece daca pe deoparte prezenta ei o putem considera o stare activa celelalte evenimente care se intampla in jur sunt pasive.. respectiv exista o stare de observatie, nu o stare de analiza, ma las cucerit de o liniste nu de constructia unui gand sa unui vis, sau de un stimul extern..

Desi poate fi si o masura de gust, apereciem cafeaua dupa calitatea acesteia si nu dupa cantitate… la fel si in meditatie.. doar noi stim cat de adanc am ajuns in noi.. chiar daca au fost cateva secunde, de ce am imapcheta o astfel de experienta frumoasa cu inca 30min sau ore de pastrarea a posturii doar ca sa para mai real pentru cei din exterior? Este important ca am mai baut 6 Latte-uri cand doar primul expresso l-am putut savura?

Cafeaua, cofeina intr-un final si nivelul de dopamina – la fel face si meditatia insa forma in care se elibereaza dupa cafea este asemenea unui val urias – dezechilibrat – insa dupa meditatie eliberarea acesteia se face intr-un rimt natural si constant.


insa toata povestea asta cu meditatia si cafeaua mi-a venit spaland pressoul, mi-am dat seama nu doar cat de important este acest vehicol in care se pregateste sau de necesitatea acestuia de a fi curat.. urmaream in gandul meu distributia temperaturii.. si imi dadeam seama cum fiecare punct murdar, chiar exerior, schimba directia acestei radiatii termice.. cum fiecare “nod” din corpul nostru pe care-l consideram irelevant consuma sau blocheaza energia si vibratia acesteia sa se manifeste…

vrem sa fim corpuri luminoase, ingeri, insa tot ce facem este sa ne ingropam si sa adunam mai multa murdarie in noi, blocand orice expresie de lumina, orice drum al divinitatii sau sanatatii in noi..

sa ne pregatim cu adevarat de curateniea de primavara? 🙂


atat succesul in meditatie cat si in cafea sta in pregatirea de dinainte… ele fiind un rezultat.. un fruct.. pasiunea, practica facand deseori diferenta si nu materia bruta..