Este sauna contra-indicata yoga?

Cum este pentru tine sauna in raport cu yoga? nu o sa ating suibecte legate de practica bikram sau hot-yoga ci doar despre tipurile mai populare de saune si posibile tangente cu practici, tehnici sau exercitii din yoga.

Sauna

nu este altceva decat un spatiu in care conditile atmosferice sunt usor schimbate, amintind in special de temperatura, umiditate (indirect si presiune) si alte componente legate de compozitia chimica a aerului (aroma-terapie – prin plante {fum}, ceaiuri, uleiuri esentiale – dar si saruri).

Contactul exterior realizandu-se in principiu la suprafata pielei

(organul de simt tactil), cu expunere insa si spre unghii, ochi (organul de simt vizual) – temperatura si alte elemente avand capacitatea de a fi absorbite treptat (dar diferite) de fiecare individ la nivelul tuturor tesuturilor si organelor.

Iar in interior prin intermediul cailor respiratorii interactiunea cu plamanii

(organul respirator) influentand sistemul circulator si nu in ultimul rand sistemul nervos central (care la randul lui, depinzand de individ si de moment influenta intr-o diferita masura, totul).

Sauna influenteaza holistic

Acum ca am inteles dimensiunile acestei expuneri merita sa analizam individual care este locul ei in practica noastra din yoga.

Beneficii – pe foarte scurt

Sauna uscata (dry sauna) / finladeza

Umiditate 10%, 85-90*C

  • relaxeaza muschii
  • intarirea sistemului imunitar – creste rezistenta organismului la infectii
  • imbunatateste functile sistemului respirator
  • usor exercitiu cardio – accelereaza circuitul sanguin
  • ajuta in artitre
  • detoxifiere
  • efecte asupra pielii
  • mentala – creste buna dispozitie – desi aici cred ca e la fel ca si focul – temperatura

stimulate de temperatura.. “glande secreta si o proteina bactericida (dermicidina), care actioneza ca un antibacterian si limiteaza dezvoltarea florei bacteriene cutanate, care pot da nastere infectiilor ale pielii, cum ar fi acneea.”

Sauna umeda (steam sauna) – baia turceasca

Umiditate 100%, maxim 40*C, banci de mozaic

  • la baza sta mai degraba o terapie prin sesiuni de 10 min baie de aburi si 10-20 minute masaj pe mozaic si apoi bai cu apa rece ca geata
Sauna cu aromo-terapie
  • ghimbir – pentru o relaxare mai profunda a muschilor pe langa celelalte efecte cuoscute asupra sistemului respirator
  • eucalipt – pentru sistemul respirator
  • altele – revin poate ulterior cu detalii..
Sauna cu infra rosii

o sauna uscata, lemn, incalzire electrica, maxim 65*C

Sauna intersectand practici din Yoga

Yamas
Ahimsa

Este vreun nivel la care solicitarea corp-minte a saunei se transforma in ceva violent cu expresie interioara sau exterioara (sunt violent cu cei din jur)

Satya

Sunt sincer cu mine? Recunosc intetia pentru care ma aflu in sauna?

Asteya

Sunt dorinte? Sunt Intentii?

Brahmacharya

Ma delectez si abuzez de arome, de calmul sau placerea generata de aceastea sau atmosfera este una terapeurica?

Aparigraha

Cat spatiu ocup in sauna?

Niyama
Saucha

Am facut dusul dinainte de sauna?

Santosha

Ma bucur de sauna sau ma gandesc cum ar fi mai pe placul meu?

Tapas

Fac exces de resurse prin supra-expunerea in sauna?

Swadhyaya

Sunt eficient cu timpul (ma auto-studiez)?

Ishwara Pranidhana

Ma predau, ma relaxez in totalitate sau ma lupt psihic cu unele conditii?

Asana
  • Unele mici posturi ar putea fi imbunatatile, in special cele care se leaga putin de libertatea de expresie a unor incheieturi (tesuturi conjuctive).
  • Poate chiar practicarea serilor pawanmuktasana 1 & 2
Pranayama
  • Apare automat o observatie asupra respiratie care de obicei are ca efect reducerea rimtului prin extinderea momentelor
  • Nu se practica retentie – in respect cu dilatarea venelor capilare, presiune, etc.
  • Se aminteste despre prezenta ionilor negativi (generati in momentul vaporilor de aer)
Pratyahara
  • Sunt simturile mai introvertite? Sau explorez?
Dharma
  • Sunt focalizat pe absorbirea si intelegerea mediului? sau ma bucur de confort pentru a sari sau pluti cu gandul aievea?

Kriya

  • Imi curat corpul sau devine mai nociv (toxicitate sau aciditate)?

Sauna – cand, cum, cat?

Sunt observat deseori intrat la sauna cateva minute inainte de clasa de yoga, poate cateva minute si dupa practica yoga. Acum acasa nu am sauna ca sa pot vorbi despre o interactiunea cu practica mea personala, asa ca o sa descriu putin din cele publice.

Inainte clasei de Yoga

Dimineata

sunt multe carti care recomanda un dus rece inainte practii de dimineata, sau udarea cu un burete si apa rece a intregii suprafete a corpului, atat pentru efectul asupra sistemului nervos cat si asupra porilor pielii. Respectiv nu doar ceea ce se intampla in sauna e important ci si comportamentul de dupa, daca ies afara sa interactionez cu aerul rece, sau daca ultimul dus este unul rece.

Seara

prin interactiunea cu un mediu care stimuleaza la controlul miscarilor, senzorialului, gandurolor pe deoparte reusesti sa stabilezi o liniste a fluctuatilor inainte de clasa, iar o mica incalzire a incheieturilor si muschilor poate destine din tensiunile instalate peste zi..

Dupa clasa de Yoga

Vorbim despre faptul ca practica asana poate sa genereze un foc interior, inclusiv sa ridice temperatura interna a corpului, facand sensibile organele la orice schimbare brusca de temperatura – motiv pentru care consumul de apa ulterior practicii se face minim dupa 15min (unele carti recomandand chair si 1h) sau daca este neaparat nevoie de o hidratare atunci sa se tina fiecare inghititura in caviatea bucala pana ajunge la temperatura corpului (alte persoane stabilind o intentie pentru fiecare inghititura sau intonand un intern AUM), de asemenea nici mancatul dupa ora de yoga nu este recomandat, nici dusul imediat (ca sa nu mai vorbim de timp, unele carti amintesc ca sudoarea dupa practica yoga trebuie sa fie partial reabsorbita in corp si apoi urmeaza curatarea lui. Bun deci corpul se incalzeste in interior mai mult decat in exterior dupa o practica asana si atunci prin sauna am putea aduce corpul la aceiasi temperatura, expunandu-l mai putin la ce putea aduce interactiunea cu aceste diferente.

Apoi mai putem adauga si din beneficile sau provocarile amintite mai sus.

Cum este pentru tine sauna in raport cu yoga?