cuvinte ce le-am zis de atatea ori… foarte repede asternute..
Conceptul de Ashtanga Yoga a lui Patanjali incepe cu Yamas iar cea fruntasa este Ahimsa – nonviolenta. Yoga nu este un sport, nu cere depasirea limitelor, cere ascultarea si cunoasterea corpului. Apoi urmeaza Satya – adevarul – in context, fi sincer cu tine, cu capacitatile tale, exploreazale, cunoasteti limitele insa nu le depasi – se vor modifica ele de la sine cand isi vor cunoaste si ele momentul.
Posturile din yoga, prin numele lor descriu cel mai des forma, dar asana nu inseamna executia unei posturi, ci sa faci ceva in postura asta e asana. Fiti prezenti, cautati ce se intampla, ce se schimba in corpul vostru cu o anumita postura, ce se schimba in respiratie, ce se intampla intre ganduri. Un profesor de yoga va fii mereu mult mai placut impresionat de un student care stie sa-si ofere un childpose / balasana / shishu asana cand are nevoie, sa-si linisteasca trupul, respiratia sau sa reduca oscilatile mintii.
Yoga are o istorie de peste 7000 de ani, ea vorbeste cu incredere despre efectele ei asupra corpului, fie benefice sau mai putin, insa nu tot ceea ce cunoastem azi ca si yoga este atat de documentat, testat, recunoscut printr-un proces de mai multe generatii – aviz aici si la super alternativele sau solutile noi medicale pe care le-am dori dar nu le cunoastem efectele. Exista stiluri de yoga moderne, respectiv ele nu au scris inca nici 100 de ani, inclusiv stilul lui Pattabhi Jois (ashtanga vinyasa yoga) sau a “fratiorului” lui B.K.S. Iyengar care inca traieste la frumoasa varsta de 95 ani, sau Bikram. Pattabhi Jois a conceput initial acest stil, ashtanga, pentru o grupa de varsta intre 13 si 19 ani (apoi unele serii 30) – adresandu-se initial nu doar unui corp viguros ci mai ales unei minti greu de domesticit – “drifting mind”. Aproape in contrast, aflat si intr-o alta stare de sanatate, colegul lui de salteluta, Iyengar s-a focalizat pe cealalta extrema oarecum, in a restaura corpul si unei minti mult mai prezente. Amandoua stiluri de mai sus, desi initatorii au fost colegi si indrumati de acelasi guru sunt pe o scara a intensitatii fizice, destul de sus, apoi ca si grupuri adresate aparent ar fi complementare. Iar Bikram este un stil care nici nu se preda in India, fiind refuzat de comunitatea de acolo, considerat de ei vag sau doar contorsionism. Pe de alta parte un alt stil foarte nou Yin Yoga, considerat ca no pain yoga, se pare in a avea cel mai mare succes cu tratarea bolilor psihosomatice, fiind cel mai calm, linistit dpdv fizic, stil de asana.
Va rog nu acceptati deplin nimic din ceea ce va zic, doar rumegati si daca vreti documentati-va mai departe.
Capitolul Asanas din yoga, in forma lui traditionala (respectiv adunate din toate cartile specifice) contine putine posturi, care impartite in categorii sunt asa: 60% pentru pelvis / deschiderea soldurilor – pentru a facilita o postura stabila si confortabila (traducrea cuvantului asana) cu spatele drept (coloana erecta) si perpenticulara cu solul, 20% sunt apoi posturi de relaxare, 10% posturi de echilibru / balans si 10% altele. Respetiv, yoga – asanas – nu este despre stat in cap, in maini, in scopion, in nataranjasana, chakrasana, etc., au si aceste posturi rolul lor, iar cine le practica stiu (sau ar trebui sa stie) mai mult decat forma, decat ce se percpe din exterior, stiu intrebuintarea, folosul, produsul acestora.
Pe de alta parte yoga este o expresie curajoasa – “fearless” – si daca va cautati un stil de yoga gasiti pe net postere de genu:
precum si alte poze care povestesc unde in timp a aparut vreun stil anume sau cat de intens e fizic / asanas.
Iar ultima recomandare, mai ales daca sunteti la inceput de drum, cand urmati un curs de yoga sau o simpla clasa, asigurativa ca persoana este calificata, respectiv a urmat un curs intensiv (nu 7 sau 14 zile ci ca detine vreu certificat de minim 100 de ore), isi adapteaza mereu clasa dupa capacitatile celor prezenti, este atent la practica voastra – si nu ramane pe salteluta lui pe toada durata, tinand o clasa pentru practica si capacitatea persoanala.
mai mult despre yoga, inclusiv capitolul asana, in cadrul minutelor pe care le voi avea in 23.06.2014 @ 17:30 – Yoga Perceptilor – Bahiranga Yoga – Primii 5 pasi in yoga, in cadul festivalului ZenFest ce se va desfasura in Cluj in incinta Vechiului Casino din Parcul Central.