o cunoscuta si suparatoare conditie caracterizata prin atacuri spasmatice recurete a tuburilor plamanilor ce se termina in stranuturi, tuse sau senzatii de sufocare – bronhile acumuland excesiv secretii de tip mucus care limiteaza circulatia aerului.. astmul..
Cauzele astmului sunt combinatia unuia sau mai multi factori intre ei, de tip psihologic, ereditar si alti factori alergici. Daca despre ultimii stiinta si medicamentele vor sa domine cu explicatii (si tratamente), despre cel psihologic se spune care are la baza reprimarea unor emotii “negative” cum ar fi gelozia, furia, regrete, repulsia si ura.. insotite de singuratate, tanjirea dupa afectiune, hipersensitivitatea emotionala, frica de respingere si ezitarea in viata.
Yoga nu vine sa inlocuieasca rolul medicamentelor in tratarea acestuia, insa sublineaza ca mare parte dintre ele vin in primul rand ca atenuator a simptomelor unui eventual atact mai puternic si doar putine previn incidenta unuia. Ca ele nu schimba conditia persoanei care sufera ci dimpotriva o fac mai slaba si mai bolnavicioasa.
In terapie prin Yoga se ofera ca prin pas o experienta de control asupra acestei conditii fara necesitatea medicamentelor (decat daca este neaparata nevoie) iar apoi cu incredere pasirea pe un drum unde aceste “surse” de alinane nu-si vor mai gasi prezenta.
Din punct de vedere nutritional – pentru a reduce inflamarile care scad si nivelul de imunitate, se propune includerea vitaminelor C si complexelor B, apoi Zinc, Calciu, substante bogate in grasimi ce contin Omega-3 – ideal din pesti de apa rece precum tonul, sardinele, ficat de cod si seminte de in. Precum si o crestere in alimentatia cu Magneziu pentru a reduce spasmele brahmatice.
In Terapia prin Yoga – o parte esentiala este dedicata restaorarii si deblocarii centrilor, canalelor pranice.. ce se intampla gradual prin practici de tip asanas, pranayama si shatkarma. Pentru ca este recomandata o practica zilnica, o disciplina adecvata, un anumit stadiu de determinare.. se face apel ca pentru inceput sa se ia in considerare invatarea si practicarea acestora intr-un ashram.. pentru ca apoi dupa ce exista consistenta sa se poata asigura coreacta continuitate.. pentru forma completa de recuperare. Si pentru ca in aceasta forma (partea de dedicare initiala in posibilitatea unui ashram) este si forma cea mai rapida si cu efortul, suferinta cea mai redusa.
Daca inainte de propunerea acestor practici, exista si alte probleme de sanatate, inclusiv constipatia.. se recomanda tratarea individuala a acestora si apoi revenirea la tratarea astmului.
1. Surya Namaskar – incet si cu atentie pana la 7 serii in fiecare dimineata la rasarit
2. Asana – daca corpul este rigid, pentru inceput (cateva saptamani) serile pawanmuktasana, iar apoi dupa cum urmeaza:
- hasta utthanasaa
- dwi konasana
- marjari-asana
- shashank bhujangasana
- dhanurasana
- pranamasana
- kandharasana
- makarasana
- gomukhasana
- sarvangasana
- matsyasana
- simhagarjanasana
- baddha padmasana
- lolasana
- tolangulasana
- parivritti janu sirshasana
Pranayama:
- nadi shodhana
- bastrika + kumbhaka + jalandhara bandha
Shatkarma:
- jala neti
- kunjal kriya
- vastra dhauti
- shank prakshalana
- langhoo shankhaprakshalana (whenever there is constipation)
Yoga Nidra
Meditation
Regim de alimentatie:
- simplu
- hranitor
- mancare ne-stimulanta
- multe fructe proaspete
- legume usor gatite, in special verdeturi
- cereale integrale si leguminoase sa inlocuiasca in marte parte carnea si ouale
- alimente care ajuta la formarea mucusului precum orezul, dulciurile, lactatele si produsele din patiserie sa fie complet evitate
- macarea grea, uleioasa si fructele dezhidratate sa nu fie prezente in exces pentru ca ele ingreuneaza digestia si slabesc energia corpului
- condimente picante mai ales in timpul sezonului rece sunt recomandate, amintint atat fulgii de ardei iute cat si ardeii, piperul, usturoiul si ghimbir
Iar daca nu se poate avea o zi de Post (Fasting) intreg (full fast) macar sa se incerce din cand in cand sa se sara peste o masa (in special masa de seara) care poate fi inlocuita cu ceai fierbinte cu lamaie si miere, ceaiurile sa fie din plante (lemon-grass, tulsi, ghimbir, piper negru) sau o preparare speciala de ceai prin a fierbe impreuna condimente picante (ghimbir, piper negru, scortisoara, cardamon, tulsi si vanfasa) pana cand se injumtateste lichidul din vas – la care se poate adauga miere.
revin si cu celelalet articole ramase in urma :))) pana atunci o seara usoara..