Cum a fost zborul? Sper că ai ajuns cu bine în Jamaica 🙂 !
Mi-am propus să scriu zilnic din tema propusă de tine, de la 1 februarie, deoarece mi se pare un început potrivit….
Înțelepții din vechime în frunte cu Patanjali au sugerat opt stagii yoga pentru purificarea corpului, a minții și a sufletului pentru ca în final să ajugem la comuniunea cu Dumnezeu. Tema mea este să abordez primele două stagii, Yama și Niyama și cele cinci subpuncte asociate lor.
Yama ține de Disciplina Socială, iar termenul yama mai exact înseamnă absinență sau înfrânare și constă în cinci practici morale.
Prima este AHIMSA. Himsa înseamnă violență iar ahimsa nonviolență.
Ahimsa presupune să nu rănești nicio creatură mental sau fizic prin minte, cuvânt sau acțiune.
Mă întreb cum relaționez din experiența mea, cu ceea ce comunică ahimsa.
Pe de o parte este a nu răni nicio ființă, implică și respectul pentru animale, abținerea de la sacrificiul lor, adică a nu consuma carne.
Dacă merg mai departe și mă raportez ce înseamnă să nu fiu violentă cu mină însămi ar fi …să nu mă acuz pe nedrept, să nu mă subestimez, ci mai degrabă să ma respect și apreciez așa cum sunt, să îmi cunosc limitele și să nu exagerez…
Ahimsa înseamnă pentru mine și compasiune…pentru toate ființele și față de mine însămi.
Dacă opusul violenței este pace, liniște, asta ar însemna să fiu pace, în orice situație și context, să eman iubire, să îmi iubesc dușmanul …:)
Astăzi am trecut printr-o situație de “himsa”. Am observat-o exact cand eram în ea. Se numea nemulțumire. În timp ce făceam azi curățenie, eram conștientă cu emisia gândurilor mele era una de îmi venea să fug de ele. A trebuit să iau o gură de aer, să comunic noua hotărâre pentru a fi mai hotărâtă în a schimba ceva, o meditație și norul de gânduri s-a disipat…
Practicarea ahimsei este un capitol larg și profund, cu cât reflectez mai mult la el, cu atât descopăr noi înțelesuri de pătruns și de aplicat…Ahimsa este de fapt tăcerea din tine, pacea care te lasă să fii pace oricât de provocator ar fi exteriorul…
Pentru mine practicarea ahimsei înseamnă acea lume în care frica este înlocuită cu iubirea, neincrederea cu încrederea in sine, lipsa punctualității cu punctualitatea.
Odată mi-ai spus să nu mă compar cu nimeni, deoarece chiar și a mă compara cu cineva poate căpăta forma subtilă de violenta fata de mine. Asta inseamna a ma imbratisa asa cum sunt, a ma bucura aici unde am ajuns, a celebra acest Aici si a fi impacată.
Lumea ar fi plină de frumos, cerul ar fi pe pământ cu cât s-ar practica ahimsa de cât mai multe persoane…oricum schimbarea este în interior …cu cât pacea mă va învălui mai profund, cu atât mediul meu se va schimba…și împrejurimile se vor schimba…
Pasul doi in cadrul Yamas este Satya, un concept important care inseamna a spune adevarul sau mai degraba abtinerea de a nu minti.
Ce inteleg prin Satya?
A nu minti, a fi una interior si exterior, a fi unitar in vorba si fapta, a fi in armonie interior si exterior…are multe conotatii…
A fi sincer inseamna a fi una in orice situatie, fara masti. Asta este o mare provocare in ziua de azi, iar Satya este o alta virtute care merita cultivata…Aici am de lucru si caut mereu sa exprim sincer ce vine din inima si sa las mastile diverselor personalitati sa cada. Este mai greu sa joci teatru decat sa fii autentic tu insuti cu oricine si oriunde la fel.
Sunt mai mult castigata sa spun ce gandesc decat sa denaturez adevarul. A fi armonia dintre ce gandesc, ce sunt si ce spun…
Spune adevarul, si acesta te va elibera…un deziderat la care mai meditez .
Mai este un aspect de mijoc…a spune adevarul sau a ramane tacut cand cei din fata nu sunt pregatiti sa il auda…
Este o mare realizare sa fiu cine sunt adevaratul meu sine, si nu sa ma ascund in spatele unei masti. Acest fapt imi da mai multa spontaneitate, creativitate, incredere si abilitatea de a ma explora mai in profunzime.
Cred ca cu cat voi fi mai sincera cu mine însămi, cu atât vor fi si cei din jurul vor simti sa fie si ei sinceri…
Aici a nins azi dimineata si a acoperit totul cu o nunta de puritate….
Tema la care reflectez astazi este a treia in cadrul celor 5 Yama, este Asteya si tine de a nu fura. a nu dori ce nu este al tau…
Aici ma intreb ce inseamna a nu fura in sens mai larg. In primul rand, a nu fura inseamna a-ti pune intrebari si a gasi raspunsul din interior. A nu fura inseamna a face pasii tai mici si autentici si a nu te uita in stanga si in dreapta si sa te inspiri de la ceilalti.
A nu fura are ca radacina a nu dori prea mult…Cu cat dorintele sunt mai multe, cu atat ele te pot indemna sa tanjesti sa ai mai mult…
A nu fura este legat de a fi cinstit, a fi onest, a fi sincer, a fi multumit cu cat ai si cat esti, Asteya inseamna a fi corect si de incredere. A nu fura cred ca este legat si de a te bucura de castigul onest si pios si a nu tanji sa ai mai mult decat meriti pe nedrept.
Astazi a nins pe aici si a fost ca in povesti. Vestea buna este ca azi am baut un ceai cu Szuzi la Samsara, a spus ca si ea isi doreste sa participe la intalniri pentru invataturi si cunoastere. Am intrebat la Samsara pentru sala unde sa putem bea un ceai in liniste, si au spus ca se poate oricand, daca ne-am incadra pana la ora 7pm. Nu trebuie rezervare, este suficienta consumatia.
Astazi avem ca topic Brahmacharya, controlul asupra simturilor, in mod general.
In mod particular vad ca se adreseaza asupra castitatii, zic ei…
Este bine stiut ca, cu cat ne gratificam mai mult simturile, cu atat au mai putina energie si mai putina capacitate de a se indrepta spre Absolut.
Aici nu stiu multe ce sa spun…cert este ca daca te detasezi de lucrurile/simturile ce te stapanesc, detii controlul asupra lor…
Am mai studiat cate ceva pe subiectul Brahmacharya…pe langa faptul ca inseamna sa fii necasatorit toata viata cu un anume scop, asa cum a fost Vivekananda. In sanscrita Brahman inseamna Cel Ultim iar chari cel ce se indreapta spre asta…Asa ca Brahmachari ca si cuvant inseamna acea persoana care se indreapta spre Telul Suprem.
Pentru cei casatoriti, brahmacharya inseamna a controla senzualitatea si pasiunea. A ne mentine mintea indreptata catre Telul nostru in mod constant ne ajuta sa ne controlom simturile. Mintea, sau mana este creatorul tuturor problemelor …de aceea, cel ce are control asupra mintii are control asupra tuturor problemelor…si poate controla universul.
Azi ma opresc asupra conceptului de aparigraha. Aceasta are ca sens eliberarea de zgarcenie, de posesivitate, de atasament poate.
Aparigraha, in sens de atasament sau posesivitate in viata mea?
Da, cred ca sunt atatsata de calculator si internet! imi doresc un retreat digital detox. sa imi demonstrez ca pot si fara tehnologie…
Saucha inseamna in primul rand purificare. Orice fel de yoga ar face cineva, la purificare tot ajunge…purificarea corpului, a mintii – gandurile, a emotiilor, a vietii in general.
Cu gandul la aceasta tema am inceput sa reflectez ce as avea de curatat si mai bine in mine la toate nivelurile si in jurul meu.
De aici mi-a picat fisa ce de ordine mai am de facut in camara 🙂 Da, cu acest gand si dupa o clasa magica de Elfi yoga avuta azi la Cora, am avut un dinamism foarte spornic la curatenia de azi, zi de weekend 🙂
Dupa vreo cateva ore de curatenie prin casa cu mers in profunzime…ma gandeam ce la subiectul puritate….care este expresia un nivel inalt de iubire fata de divinitate.
Aici intra rolul postului si al detoxifierilor sau al unui stil de viata cat mai curat…
Saucha e un subiect la care am sa mai revin,
pentru zile si momente cat mai pure…
Citeam ca Santosha inseamna satisfactie sau multumire.
Ieri am fost in vizita la un bebe de 2 luni si am avut sansa sa ii dau sa bea laptic din sticluta…Cata satisfactie am putut sa ii citesc pe fata, Doamne!
Pe plan spiritual cred ca se refera ca aspirantul sa fie cat mai multumit cu putiinta.
ca a facut tot ce i-a spus constiinta sa poate sa fac intr-o zi sau situatie…
Nu cred ca are de a face cu pasivitatea, cat mai mult cu a dat tot ce e mai bun din tine si a nu te interesa rezultatele…
In aprofundarea acestui deziderat, cred ca tot ce se intampla este de la divin si apare la timpul si la momentul potrivit…
A treia din Niyame este Tapas-ul. Tapas este disciplina personala sau pasiunea spirituala.
Mi-a placut tare mult un citat din Lalaji Maharaj, maestru din India…care spunea
“He considered love to be the greatest tapas [penance]. ” De ce o fi spunand el asta? cred ca pentru ca atunci cand iubesti, trebuie sa accepti, sa te dai pe tine deoparte si sa punem deoparte dominatia noastra si sa ne lasam dominati de Divinitate…
Tapas poate fi inteles si ca o abtinere, sau un fel de post…de exemplu…ceva de la ce pot sa ma abtin pentru evolutia spirituala….ma abtin a manca carne de vreo 20 de ani, as putea sa continui si cu zaharul…
Tapas este abtinere…
In noaptea asta iar am visat cu tine. Aveai un set bratari ridicate pe brat sus, care erau la fel cu un set ce il aveai la gat. Ma intrebam cum de ai ajuns in Cluj, stiam ca in Jamaica se termina in weekendul asta.
tema pentru azi din niyama este Swadyaya sau Self Study…
Sw este sinele iar adyaya studiul. Rezulta studiul de Sine…Chiar in aceasta seara ma gandeama la instrumentul jurnal. ce mult ajuta la studiul sinelui…de ani buni de zile, de cand am facut o turnura in schimbarea alimentatiei si a cunoasterii de sine…am scris ani jurnale intregi care m-au ajutat enorm…
acum mai scriu mult mai rar, mai ales imi Observ conditia inainte si dupa meditatie…
Mai nou imi lipesc in jurnal si toate abonamentele yoga la care particip…:)
Cunoasterea de sine, analiza de sine, introspectia, auto observarea cu cat sunt duse pana la un stadiu mai inalt, cu atat se pot revela intelegeri ale celor mai complexe lucruri…
Studiul de sine este asemeni calatoriei spirituale…fara capat.
Iată și ultima Nyiama din ciclul celor 10
Īśvarapraṇidhāna (ईश्वर-प्रणिधान) literally means contemplation of the Ishvara (God/Supreme Being, special Self, divinity within the individual)
Daca Iswara înseamnă contemplarea Divinului, a Sinelui , divinitatea din orice individ si de peste tot, Pradnidhana este devotiunea, dedicarea si abandonarea/predarea fructele practicii către o putere supremă.
Prin simplul act al _ dedic aceasta activitate, sau hrana Divinului_ne amintim mereu ca suntem conectati catre o putere mai mare iar practica si stilul de viata în yoga devine plin de grație, de pace interioară, totul devine sacru și plin de iubire.
Mai am de reflectat asupra acestei teme.