l.b. yogasat

1. Spune-ne cate ceva despre tine, ce consideri tu reprezentativ.Cine esti, ce faci, cu ce te ocupi, ce-ti place…

In acest context sunt un yogi, care-si intretine viata si libertatea lucrand in IT. O vreme am crezut ca predau yoga, apoi insa ea a curs prin mine si ma supun acestui proces; da si din responsabilitate, insa pentru ca acest proces ma ajuta, ma creste, ma corecteaza, ma concentreaza. Mai fac si niste masaje lungi si scumpe, o combinatie intre shiatsu, reflexo si tension release. Dar pentru mine toate acestea sunt aceiasi ocupatie, yoga intr-o alta fateta a ei.

2. Cum ai devenit instructor yoga si ce tip de yoga practici?

Am fost cunoscut acum cativa ani ca Mr. Pilates 🙂 pentru ca doar la clasele alea imi placea sa ma duc, pana am re-dat de yoga si am inteles ca hopa, asta e mai complicat. Apoi m-am plictisit de clase – observand pe net ca altii fac mai mult.  La un workshop un nene a zis ceva de India si Rishikesh si apoi cu fratele meu am decis un fel de “no more shortcuts” / “middle-men” si am mers in 2013 acolo.  Povestea insa are o radacina mai lunga cu desenat de simboluri pe la vreo 12 ani, cu seminificatii descoperite doar la 19 – cand am ajuns in Cluj si am inceput unele experiente personale urmarind o carte. Cu intalniri cu un profersor de yoga din MISA care m-a apreciat evolutia fara vreun ghidaj dar mi-a zis ca am nevoie de-o mantra, iar eu extrem de *crestinizat* cand am auzit cuvantul, imi spalam gandurile si intentile cu versete din Biblie. Cu plimbari pe munti sacrii si dormit singur prin tot felul de paduri, cu o aterizarea aproape accidentala prin Costinesti cand era timpul unei mari spirale – la care inainte sa lesin era sa zdrobesc mainile fetelor de intensitatea cu care am simtit evenimentul. Cu o trecere prin politeismul grecic ce mi-a scuturat momentul in care ziceam Tatal Nostru. Pe scurt, n-am fost niciodata departe, insa doar din 2013 am pasit cu o alta densitate si deschidere pe acest drum – incepenad cu momentul in care eram rosu ca un rac (si eu si fratele meu) in timp ce ne legau cu ata rosie la mana dreapta – avand pasajele cu 666 in cap din Biblie.

Practic Hatha Yoga Traditionala (Kriya, Asana, Pranayama, Mudra, Bandha, Japa, etc), Kundalini iar de o vreme pasesc pe un drum personal cu practici si din Tantra de Dreapta (yagna, yantra, mantra). Ceea ce predau nu are cum sa nu fie afectat de tot ceea ce practic, dar foarte foarte rar impartasc tehnici ce n-au fost incluse public sub Hatha Yoga.

3. Ce reprezinta yoga pentru tine si in ce fel ti-a influentat viata?

M-a intrebat o studenta la clasa odata, stiind mai multe despre aventurile copilariei mele decat cei prezenti: “Yoga este centrul esentei mele. Tot ceea ce fac este pentru a sustine Yoga (intern, extern). Si n-as vrea sa fiu pus sa aleg intre ea (yoga) si prietena mea.”

Am crescut intr-o familie de neo-protestanti, binecuvantat intr-o secta numita crestini dupa evanghelie. Ma simteam asa de mandru vanzandu-mi bunicul si tatal atat de spirituali incat ma implicam cu inima deschisa in tot. Pana in adolescenta cand frecventand unele scoli bisericale (sambata) unii intr-o goana dupa botez, dupa Duh Sfant, au acceptat o marturie mincinoasa a unui cunoscut – si atunci s-a produs marea scindere de biserica. Simteam divinitatea mereu prezenta, stiau si altii ca o simt si ma invitau sa o recunosc – ma chema – dar dusul ala rece iar apoi gandul ca ar trebui sa renunt la placerile vietii, femei, alcool, droguri, etc – but why! :)))

Yoga mi-a redat increderea, fara sa o caut, in spiritualitatea pura. M-a facut sa inteleg apoi si ceea ce stiam dinainte prin religie sau doctrine. Mi-a deschis ochii, mintea si un potential infinit de a exista, experimenta, trai. Am ramas curios, insa nu am gasit nimic mai inalt  (spiritual) decat yoga.

4. Practici yoga sportiva sau yoga constienta?

Constienta sau sportiva? exista doar yoga. Faptul ca unele persoane cred ca o practica ca si un sport spune ceva despre nivelul lor de constienta si a celor care ii ghideaza. Eu mereu ii avertizez, speriu chiar pe toti incepatorii, ca orice postura are efecte in toate dimensiunile si chiar daca interesul lor e unul sportiv, nimeni nu poate filtra inafara partea energetica sau spirituala a practici. Au fost multe situatii, spre exemplu cand niste americani s-au intors in India sa-si certe unii teacheri sau guru, ca schimbarile au aparut pe mai multe planuri desi au fost “mintiti” ca sunt doar fizice.

Asa ca, Yoga sportiva e o minciuna, eu am ajuns pe acest drum incepand cu yoga sportiva – practicand cu teacheri care initial sau chiar si acum sunt *lipsiti* de spiritualitate sau constiinta. Eu zic mereu, o turma nu poate fi coordonata doar de pastori, e ineficient, de aceea avem si caini; la fel cum o turma nu poate fi condusa doar de caini, fiecare isi are locul sau si atunci e doar yoga. Chiar daca au existat discutii oficiale cu Krishnamacharia, apoi cu Pattabhi Jois cat si Iyengar sa nu predea mai mult decat sport; tot ei au crescut popularitatea cuvantului yoga iar cine a stiut sa caute (mai departe) si au gasit mai mult decat li s-a prezentat; fara ei poate nu se impiedica nimeni de Sadhguru, Moojii sau cine altcineva e popular indragit, Zamolxes, Brancusi.

5. Ce loc ocupa meditatia in programul tau cotidian?

Trebuie sa zambesc mult pana sa raspund la intrebarea asta. Consider tot ce sta in jurul acestui cuvant extrem de intim, poate fi oare ceva mai intim decat atat? Daca ar fi o intrebare live (gen TV) as raspunde cu: “Tie cum imi place sexul?” sau orice as gasi inconfortabil. Daca intrebarea este de fapt daca imi construiesc spatiu pentru meditatie, atunci da. Pregatirile pentru a surprinde astfel de momente, difera de la caz la caz. Cu putine exceptii, trebuie urmarite conditile, orele de desfasurare si atunci programul este construit in jurul lor.

6. Povesteste-ne despre experientele tale din India.

Asta un subiect cam lung, din 2013 au fost ani in care am vizitat india si de 2 ori. Dimensiunea experientelor e de la Cer la Pamant. Cand eu si fratele meu pasesc in aceasta tara simt ca zeii coboara sa ne intampine, experientele fiind atat de bogate inca asta ar fi singura explicatie. Pe de alta parte chiar recent am simtit si un dezgust masiv, daca nu ar fi pentru un guru sau cine stie cine, n-as m-ai vizitao vreodata, schimbarile, nivelul de invazie vestica, disperarea si iluzile spirituale, ego-uri crescute pentru ca unul altul urmeaza sau coordoneaza vreun program, omd.

Scriu despre calatoriile mele, asa cum sunt, frumoase, picante sau pline de incercari – daca cineva e curios, blogul meu e usor de gasit 🙂

7. Crezi ca yoga ar putea duce schimbari semnificative in lume?

Intreb deseori daca stiti ce inseamna cuvantul anticrist? multi vad intruchiparea raului sub forma de manifestare a acestuia (in modalitatile comune gen crime, violuri, etc). Putini stiu sau vad posibilitatea cuiva de a aduce atata pace, prosperitate, sanatate in lume incat venirea Hristosului sa nu mai fie nevoie. Eu recomand yoga ca practica personala, pentru salvarea si eliberarea personala – nu pentru schimbarea lumii, aia e o chestiune a egoului.

Yoga aduce schimbari seminificative constant, insa nu in viziunea comuna despre cum ar trebui sa arate lumea (fara razboaie, foamete, suferinte, etc). Nu e usor sa vorbesc despre asta, insa poate unii stiu ca suntem in Kali Yuga – asa trebuie sa fie perioada asta si trebuie sa se termine mai groaznic. Noi cei care traim aceste vremuri, am sosit acum ca sa avem o acceleratie in cresterea spirituala. Cand esti aproape de divinitate, in gratia si lumina ei, este (mai) usor sa o recunosti, sa o urmaresti, sa o iubesti – dar acum, aici, incercarile astea si capacitatea de a le depasi, reprezinta cea mai rapida si pentru unii ultima posibilitate de a evolua, creste, termina vreun drum cu ei insasi. Oricum suntem pe sfarsitul ei (Kali-Yuga), ceea ce inseamna ca o sa fim martori la ambele intensitati, placute si neplacute. Yoga va avea rolul ei.