despre o discutie care mi-a pastrat un zambet lung si placut, cu o maica, profesor de dogmatica care preda si Biblia, despre spiritualittea din yoga, religii relevate sau naturiste..
Busteni
“am fugit 😉 am simtit ca mai era putin si ma rapeau extraterestii asa ca m-am retras la Busteni pentru cateva momente…” ii raspunsesem scurt Anei, fostei “sefe” dragi, prin care am inceput sa expun mai public yoga acum 3+ ani..
priveam norii ce se asterneau pe culmi si realizam ca nu se doreste sa ajung sus, pe platou, sa-mi fac o practica persoanala… pe de alta parte incercam sa inteleg de ce trebuia sa intrerup mereu acest drum in Busteni?
M-am intalnit sau am fost zarit de prieteni, clienti din alte parti ale tarii, cu unii am facut si o mica plimbare – orientare – insa parca nu asta era mesajul si intr-un final am ramas in apropierea manastarii Caraiman sa-mi fac practica personala – ce are yoga cu manastirea?! am lasat intrebarea asta sa se adanceasca..
In tren spre Cluj
intr-un sfarsit ma urc in tren, O tresarire zambitoare la capat
desi sinronizasem oarecum vagonul spre casa, nu ma asteptam ca locurile sa fie atat de aproape si mai mult, ca in compartimentului Oanei sa se plece mai toata lumea (ce nu trebuia sa fie acolo) si sa am o schimbare de loc fara nici o nevoie de negociere – mai mult.. observasem ulterior ca la locul meu original nu mi-ar fi placut deloc compania…
asa ca pana la Brasov in timp ce ascultam cu multa atentie focul verbal al Oanei, experienta la Bucuresti, felicitarile pentru absolvirea cursului de pilates si alte impresii (printre care si Yoga, Namaste India, etc) in timp ce se lupta cu mini-raguseala ei.. observasem putin aceasta doamna ce ne insotea in compartiment.. ce emana o dorinta de liniste.. un calm..
Spiritualiatea lucreaza doar superficial la impermanent
in speranta ca am plictisit pe multi ce nu trebuiau sa ajunga pana aici (cu cititul), acum incepe discutia serioasa 🙂
cum pornim de la Brasov intram in compartiment… desi ne linistisem deja povestile cu Oana pe hol, doamna incepuse sa faca unele obsevatii legate de lumina, cum ca ea dorea sa citeasca si a ramas la configuratia putin mai intunecata, dar daca vrem putem sa deschidem.. asa ca fara prea multa ezitare, deschide Oana becul, iar doamna lasa cititul pe seama ca ii sunt obositi ochii, scrisul mic si varsta 🙂
Ochii si varsta
Asa incepe discutia, incepand sa-i arat ca varsta nu are nici o legatura atat de directa cu ochii, privirea.. ii introduc detalii despre partea alimentara a acestui organ vizual, ridicand la fileu inclusiv consumul de Oxigen (oboseala si comparatia cu un alergat), apoi trecem usor la rutina biomecanica a muschilor ochilor – sedentarism, etc. Foarte entuzismata de detalii recunoaste ca totul a inceput de la o lunga teza.. de x pagini.. etc..
mai povestesc despre faptul ca inainte doar intelectuali aveau ochelari, pentru ca doar ei aveau probleme cu vederea, cititul..
stateam deci de vorba cu un doctorand.. asa ca pe scurt-lung am reusit sa aflu subietul si linia lucarii 🙂 avand in vedere ca a fost o mica introducere in religie si focalizare pe Fecioara Maria (din partea doamnei)..
intre timp primesc un mesaj de la Lulu, careia ii raspund:
“[..] conferinta cu o maica si profesor de dogmatica.. si preda si Biblia”
.. 🙂 asa ca raspunsul a fost:
“[..] Las ca vbm maine. Enjoy it! :*”
– respectiv atat Luiza, cat si Oana precum si maica intelegeau ca ceva interesant va incepe..
Introducere
maica a zis ca era pasionata de Est-ul religilor, la care intreb eu cat de Est (de fapt in mintea mea era: oare ajungem in Japonia, includem macar India – fara sa stie de ce zambeam deja atat de placut).. Estul maicutei era insa Turcia, huh..
asa ca prima intrebarea ce i-am adresat-o se lega de cunostina originii poporului everu mai ales in prisma locului de unde Avram si Sara si-au inceput calatoria.. Biblia vorbeste intradevar de o zona mai apropiata Mesopotaniei insa eu trageam cat mai spre est, Nordul Indiei, aproape de raul Hindu..
insa si fara sa fac in detaliu aceste precizari pe care nu am avut timp sa punctez.. imi era suficient daca vom cadea de acord la un 50-50 si sa fi ramas macar Afganistan (locul unde s-au gasit cele mai vechi izvoare yoga, comunitate yoga, epoca samanilor)..
arunc totusi pastila Avram (Abraham) si Sara sau Brahma si Saraswati?
incepem sa discutam despre religii, despre cele doua categorii in care acestea se situeaza.. naturiste si relevate.. cele relevate fiind Iudaismul si din el Crestinismul.. incercand aici sa punctez pe de-o parte ca Yoga nu este o religie (desi din unele interese exterioare este lipita hinduismului) precum ca si yoga a fost relevata de Adiyogi si procesul prin care dupa mult timp (la fel ca si lui Isus) dintr-o gloata de curiosi au ramas doar putin “ucenici”..
amintind usor.. nu neaparat acum ca vine si Ziua Internationala Yoga
avand in vedere resursele pe care incercam sa le aduc in discutie, maica imi face apel sa ramanem in baza Bilbiei fiind singura carte dinspre care ea poate formula opinii – deci trebuia sa joc dupa un scenariu si reguli cunoscute (ei) – facand insa apel la cunostintele mele despre Biblie, experimentate in copilaria si adolescenta mea 🙂
Fa un apel inainte doar ca Yoga pe deoparte are un capitol pe Devotiune (Bhakti) in care putem include toate religile, inclusiv Crestinismul, deci inainte de toate eu cu foarte multa dragoste accept, inteleg si nu vreau sub nici o forma sa-i schimb drumul.. doar ca Yoga are mai multe detalii despre natura acestor informatii la care face ea apel, le descrie mai in amanunt.. doar atat.. Ea, maicuta pe de alta parte imi spune ca, spera sa nu sune ciudat, daca ar exista posibilitatea ca dupa discutia asta sa ma convertesc la crestinism :))
Eu bineinteles zambeam, gandindu-ma cum sa te convertesti la un subconcept? la un sub-capitol 🙂 ii prezint pe de alta parte ca fratele meu mijlociu este pe acest drum, il iubim mult, si avem dese si placute discutii din ambele perspective.. asa ca joviali si cu interes am continuat discutia cu maica, chiar daca erau anuntate posibile “convertiri” 🙂
Sumarizare
am trecut la discutii despre Rai si despre a fii parte din Divinitate, concepte confuze in mare parte din lumea crestina.. ii explica experienta mea crestina despre dizolvarea ego-ului.. si aici apare metafora pe baza careia am construit titlul..
ea zice ca nu, spiritualitatea nu schimba atat de mult, ca la fel ca si Lumina, daca trece printr-un spatiu transparent nu produce schimbare, la fel cum ne bronzam si noi la Soare, nu ne schimba Ego-ul – identitatea..
fac apel la tipurile de corp pe care le introduce ca delatiu Yoga, dar nu doar yoga ci si alte religii si practici spirituale inclusiv egiptene.. in care corpul fizic este una – corpul energetic este altul.. si mai ales cel spiritual este lipisit oricum de numele Ion, Maria.. sau identitatea pe care unii se asteapta sa o intalneasca in divinitate..
cum multi acesti Ion si Maria, pasesc pe drumul crestinismului pentru Rai, pentru o desfatare temporala, “vesnica” in termenul originar ce nu inseamna pentru totdeauna, infinit.. ci face apel la o perioada de timp ce se simte ca si o eternitate.. nu avea rost sa intram in yugas 🙂 si alte detalii.. m-am bucurat doar daca a inteles Rai-ul loc pe Pamant – parte din Divinitate.. scopul spiritual..
trecem usor la (acest) scop.. si de la el.. la o experienta a ei cu elevii ce ii sustineau reincarnarea (dar care aduceau dovezi externe Bibliei).. eram insa preocupat sa duc discutia in alt unchi.. si nu am reusit sa-i amintesc despre Invierea in zilele de apoi a mortilor si perspective legate de aceste texte din Biblie..
povestim despre Romania si alte locuri de pe Pamant, ce au asimilat usor crestinismul fara sa fie vorba de vreo adavarata influenta lui Andrei sau cine stie ce apostol, ucenic, ci doar prin similitudinea intre crez, intre practici.. maica amintind aici si despre Africa, Japonia, etc..
introduc Vedas, perioda Biblica dinainte de Babilon, cand era o singura limba vorbita pe pamant si doar una scrisa (probabil sanskrita).. re-amintit de si Avram – Brahma, aceasta linie descendenta a divinului – ce este vazuta la fel si in India si nu doar in Yoga.. insa amintesc despre faptul ca Yoga intelege unele nume divine ca si legi universale, totul fiind o stiinta uitata de care insa ne re-apropiem.. vorbind despre darurile duhului sfant si alte technologii, icoane, minuni, prana, suflet, etc.. pe care un ochi yogic le vede cu intelegere, ca un potential real, nu desprinse din ceva ce nu s-ar putea replica, ci sta la baza intelegii legilor universale, a manifestarii si potentialului.. respectiv le apreciem, le recunoatem, dar nu ne minumam pierduti in fata lor sau fara ele..
imi povesteste de un caz de paralizie, ce ma trimite sa povestesc despre karma, ce inseamna sa te implici si sa atingi drumul cuiva, destinul cuiva, drumul spiritual.. si care sunt costurile.. explicand atat drumul meu cat si experienta cu Vishnu (indianul cersetor si fara un picior cunoscut in India, pe care ajutorul sustinut, i-a dat idei de la casa, la magazin, la afacere, la droguri si inchisoare in doar 3 ani).. si ca astfel de implicari, chiar daca nu contin tamaduri, sunt la fel de anti-Cristianice daca am vorbi in numele Bibliei..
am uitat sa mentionez.. ca din cand in cand.. maica se uita la Oana.. care dintr-un adancit interes asupra dicutiei, se stingea de oboseala.. si dupa a 3-a verificare a dispozitiei ei, am ajuns sa terminam discutile.. care stiam ca pot continua pana dimineata.. asa au fost doar 3-4 ore 🙂
revin la spatiul pranic, atmofera din jurul fiecarui individ, completand idei despre preoti si alti calugari, minuni etc, cu referire la vracii de pe teritoriul romaniei, explicand legile care guverneaza asupra acestui spatiu, explicand “minunile” din jului lui Budha… si ajungand la termenul de Ahimsa (prin introducerea similitudinii intre yamas si niyamas cu legile lui Moise)… cum si ce inseamna in yoga.. ce inseamna Ahi si Ahim in ebraica.. contextul comun si doar cum a reusit cultura si limbile sa le transforme usor.. insa vorbim despre acelas lucru..
si terminam usor povestind despre Cunoasterea de Sine… in Yoga Svadhyaya.. cum la fel ca si Biblie si yoga vorbeste despre a apela la cunoasterea interioara dar in acelas timp in a pastra maxim 3 carti langa tine, care pot fi si Biblia sau Coranul, orice te ridica (eleveaza).. care sa-ti aminteasca de drumul tau spiritual..
legat intelgerea drumului, de complexitatea simbolurilor si cum poti absorbi informatia astfel.. am vorbit si despre o schimbare, despre cum inainte era nevoie de X oameni ca Divinitatea sa se exprime.. gen Moise-Aron… cum evolutia este in amebele parti o teorie.. cum natura se manifesta la un mai intal potential (gen creierul de la 1% la 3% la 7% etc).. despre cum yoga este suficient de complexa incat unii sa se piarda.. cum yoga nu isi cauta o multime, nu a venit sa cucereasca Pamantul sau sa-l Salveze.. ci este un instrument de dezvoltare personala, iar ce s-a intamplat in ultimi 150 de ani nu are legatura cu expresie, ferma milenara..
Concluzie
intr-un final.. maica a inceput sa fie mai curioasa despre yoga, chiar sa-si propuna sa afle mai multe si fiind Oradea asa de aproape, sa ne intalnim in a mai discuta pe acest subiect.. mi-am oferit disponibilitatea chiar de a sustine o prezentare asupra Yoga intr-o astfel de comunitate.. si… apoi fost rugat sa-i spun cum s-ar zice in Yoga noapte buna :))) ..
i-am dat intre timp si cartea de vizita 🙂 de pe care a citit cu greu Yoga Teacher – fara ochelari si fara prea multa lumina.. a ramas insa o intrebare.. ce experienta ar fi avut maica cu altcineva despre yoga..
i-am explicat pe scurt ce inseamna Namaskar.. iar in 2-3 randuri a incercat sa rosteasca cat mai corect.. adormind ambii cu zambete si fete luminoase..
daca noi am povestit atat.. oare ce au povestit spiritele noastre.. care acum se apreciau si salutau..
Namaskaram..
Spiritualitatea atinge superficial impermanentul
ce inseamna asta.. ca yoga.. nu are ca scop definirea unui corp superb, ascutirea unei minti sau o viata indelunga prin slujirea trupului ca templu pentru spirit.. intradevar.. efectele secundare a unei practici pot sa prinda astfel de directii.. directia yoga este insa uniunea cu divinitatea, cu constiinta suprema – samadhi.. eliberearea – mukti.. auto-realizarea sinelui..
unde se indreapta practica ta?