DRAFT
Multe persoane de succes recunosc cel putin partial ca unul din atributele reusitei lor este trezitul devreme. In mod clasic, unii ar sustine ca am vorbi aici doar de o dimensiune a timpului in care persoanele care se trezesc devreme reusesc printr-o lungime mai mare de operabilitate in timpul unei zile sa proceseze un volum mai mare de operatii. Pe baza acestei linii de intelegere unii au incercat sa adopte un model de viata in care sa-si scurteze .timpul de somn dar sa creasca numarul de “nap”-uri / pui-uri de somn, insa desi fata de un regim normal de lucru sau gasit unele relativ mici diferente, tot nu se apropie de capacitatea celora care se trezesc devereme dimineata.
Imi amintesc pe aceasta tema o discutie avuta odata cu un bun prieten, care incerca atunci acelas model – sa doarma mai des dar mai putin, pentru a lucra mai mult la un proiect – si observand cat de mult dorm eu, incerca sa se faleasca cu operativitatea lui, criticandu-ma: “- Esti incredibil.. la cat de mult dormi.. cand mai ai timp sa faci ceva? – Eu cred ca amandoi facem acelasi lucru – avem aceiasi capacitate – story points (dupa modelul Agile) – insa diferenta intre noi este ca eu sunt mai eficient. Desi nu eram unul din persoanele matinale, era clar ca ceva in plus se poate intampla, departe de numarul de ore lucrate, mai conteaza si eficienta, creativitatea si alte forme de inteligenta.
In alta ordine de idei pentru Yoga si nu numai, somnul este incredibil de valoros si vorbim de un numar minim de cicluri de somn adanc (deep sleep) pentru a sustine sanatatea in organism.
Exista deci altceva care face diferenta intre chiar aceleasi persoane cu aceleasi operatiuni intelectuale, intre orice alt model de a functiona si cel de a te trezi devreme dimineata.
Trezitul tarziu are intradevar si cateva efecte secundate mai putin placute, multe persoane care nu-si recunosc momentul corespunzator sa se trezeasca prin orice amanare a acestuia nu fac altceva decat sa-si oboseasca intr-o forma corpul, mintea.Asteptand pana in ultimul moment trezirea, consumarea diminetei poate fi dezordonata, sarind peste trepte importante ale sustinerii unei zile precum ar fi o alimentatie corespunzatoare (unde in jurul orelor 8:30 incepe deja prima “runda” a procesarii bolului digestiv). O rutina corepunzatoare, o motivatie de asemenea, ar putea fi un raspuns si regla, reduce din aceste efecte – totusi ramane o considerabila diferenta chair si intre aceste persoane care se trezesc organizat dimineata si cele care se trezesc mult mai devreme.
Yoga, recunoscuta ca o filozofo-stiinta, propune inca din cele mai traditionale izvoare aceasta trezisre de dimineata – intradevar cu un alt scop, nu cel a efectuarii a nu stiu ce master-plan sau operatiuni business – insa ceea ce a descifrat ea ca se intampla atunci la primele ore ale diminetii a ajuns confirmat nu doar de practicanti cat si de partial de medicina, neurostiinte sau psihologie. Doar partial pentru ca desi nu infirma niciuna resursele din yoga, ele prefera sa investeasca mai degraba resurse (lucrari, studii de caz, cercetari) in alte directii – sau pe un drum in care sa-si asume indemendata unora din aceste descoperiri.
Yoga propune doua momente, numindu-le cele mai oportune pentru practicarea unor anumite tehnici, exercitii sau favorizarea meditatiei. Ele fiind perioada de crepuscul, chiar cu putin inaintea acestuia, partea de aurora, de amurg, cand se ingana seara cu ziua, lumina cu intunericul. Si in special este amintit momentul de dimineata din acestea doua, (in yoga) consimtindu-se intr-o medie orele 5:00 pentru a putea consolida o practica, o rutina fata de acest moment al zilei.
Cine se trezeste devreme de dimineata (daca nu la orele orele 5:00?)
Acum cativa ani acest subiect a fost observat si din alte unghiuri, presa indentificand destul de repede peste 27 de CEO care se trezesc de dimineata:
- GE CEO Jeff Immelt (5:30)
- Xerox CEO Ursula Burns (5:15)
- Fiat and Chrysler CEO Sergio Marchionne (3:30)
- PIMCO Co-founder Bill Gross (4:30)
- Square CEO Jack Dorsey (5:30)
- Richard Branson, founder and chairman of the Virgin Group (5:45)
- PepsiCo CEO Indra Nooyi (4:00)
- General Motors’ CEO Dan Akerson (4:30 -> 5:00)
- Virgin America CEO David Cush (4:15)
- Apple CEO Tim Cook (4:30)
- Disney CEO Bob Iger (4:30)
- Hain Celestial Group CEO Irwin Simon (5:00)
- Former PepsiCo CEO Steve Reinemund (5:30)
- Former Peugeot GM Jean-Martin Folz (4:00)
- Former Procter & Gamble CEO A.G. Lafley (5->5:30)
- Former Goldman Sachs and MF Global CEO Jon Corzine (observed in office at 6:00)
- Starbucks CEO Howard Schultz (4:30 -> observed in office at 6:00)
- Former PayPal and OpenTable head Jeff Jordan (observed in office at 5:00)
- Former Avon Products CEO Andrea Jung (5:00)
- Aurora Fashions CEO Mike Shearwood (5:00)
- Brooklyn Nets CEO Brett Yormark (3:30 – office by 4:30)
- Former Oxygen Channel CEO Gerry Laybourne (6:00)
- Saban Capital CEO Haim Saban (observed in office by 6:00)
- Brooklyn Industries CEO Lexy Funk (4:00)
- Starwood Hotels CEO Frits Van Paasschen (observed running at 5:50)
- Cedar Fair Entertainment CEO Matt Ouimet (5:30)
- Cisco CTO Padmasree Warrior (4:30)
La care mai putem adauga:
- Former U.S. Secretary of State Condoleezza Rice (4:30)
- Tim Armstrong, CEO, AOL (5:00->5:15)
- Jayne-Anne Gadhia, CEO, Virgin Money (6:02)
- Karen Blackett, CEO, MediaCom UK (5:45)
- Hans Vestberg, CEO, Ericsson (early)
- Helena Morrissey, CEO, Newton investment (5:00)
- Heather Rabbatts, non-executive director of the Football Association (6:00)
- Vittorio Colao, CEO, Vodafone (6:00)
- Margaret Thatcher (5:00)
- Frank Lloyd Wright (4:00)
si lista desigur ar putea continua..
“The early morning has gold in its mouth.”
– Benjamin Franklin
Pentru cei care doresc si o perspectiva a Bibliei asupra acestui subiect, sunt persoane care au tratat intens alegerea constanta in mentionarile foarte des intalnite de tipul “in zorii diminetei”, sugerand ca nu este nimic intamplator ca aceste cuvinte s-au repetat frecvent in toate cartile acesteia. Mai mult, s-a observat ca Isus era foarte matinal (Marcu 1:35, Luca 4:42).
“The mind must be fully made up that to rise early is a duty, wherever it is practicable and safe; that the habit is attainable and possible and that a strong effort and a sustained one, must be made, to overcome all obstacles to it.’” – Benjamin Franklin
Benjamin asta ajuge sa sune la fel de yogic precum si Aristotle.
(Ce se intampla la aceste ore 5:00)
Una din observatile Yoga care a fost ulterior confirmata (prin alta perspectiva) si de medicina este prezenta acestui ritm circadian:
“hormones are like a symphony and circadian rhythms are the conductor”
Respectiv exista un punct feering in care aceste oscilatii ale prezentelor hormonilor in sange ating niste puncte critice sau sunt intre niste parametrii interesant de manipulat. I primul rand pentru Yoga s-a observat ca in acest moment este cel mai productiv de a controla prana – prin tehnicile Pranayama. Respiratia, asemanata uneori ca si un animal salbatic, fiind cel mai usor de domestic, de ademenit in aceste momente. De ce?
aceast grafic mai mult orientativ, este preluat de aici – observati punctul aproximativ 5AM
Nivelul Cortizonului atinge un punct minim undeva in jurul orelor 3.. urmand doar aproape de orele 5 sa inceapa sa creasca in acelas timp corpul bogat in Melatonina scade si el ca in jurul orelor 5 sa se produca sa zicem un interesant “echilibru” hormonal.. respectiv sa nu existe o dominatie specifica.. ramanand totul la indemana gandurilor, practicilor, exercitilor. Stabilindu-se si o comunicare interesanta si intre emisferele cerebrale ce poate fi usor observata si chiar moderata de o persoana treaza.
Pe scurt e ca si cum te-ai intalni cu personalitatea ta Creativa si Logica la o masa, ei fiind consilierii tai cu care ai putea pune “tara la cale”. Aceasta stare este unul din dezideratele si produsele practicarii yoga, aceasta libertate si control in acelas timp, insa la aceasta ora este oferit oricai persoane “gratuit”.
Aceste informatii legate de prezenta ciclul, dansul hormonilor in sange este exploatat de cunoscatori in mai multe forme, existand beneficii pentru trezirea in intervalul 3-5 dimineata fara practicarea vreunei rutine, yoga sau altceva.. beneficii care sunt reduse prin cuvinte de genu: reglarea ciclurilor somnului, o prezenta / un boost de energie pe tot parcursul zilei, reducerea riscurilor bolilor cronice, etc.
Inafara de acesti hormoni, fara sa complicam prea mult subiectul cu interpretari amintim si de nivelul mic al altor hormoni, care doar acum incep usor sa se produca (respectiv sunt la un nivel minim), cum ar fi epinephrina si norepinephrina implicati si ei in activarea sistemului nivervos simpatic (cunoscut si ca si “fight or flight”) sau putin dupa orele 5:30 secretia insulinei.
Tot undeva la inceputul orelor 3:00 pana la 5:00 ne mai intalnim si cu un geo-factor, campul magnetic al pamantului ajutat de vanturile solare atinge un varf, considerat de specialisti ca moment critic, instabil pentru miscare, desi pe de alta parte artistii il considera cel mai inspirator si energetic moment. Indiferent de locul unde te afli pe Pamant, mare parte din creaturile vii sunt intr-o stare adanca de somn.. generamd cel mai linistit moment al zilei.
Yoga sustine aceasta idee prin perspectiva Pratyahara, considerand acest moment atat de liber de senzatii incat ai putea intoarce atentia organelor de simti spre tine, ascultandu-ti inima, fiecare respiratie, inversant inclusiv si senzatia tactila. Daca aceste practici ar cere mult devotament si experienta chiar si pentru un practicant motivat, in acest moment al zilei ele sunt oferite de asemenea “gratuit”. Bineinteles insa, pentru artisti sau alti exploatatori ai acestui moment este prilejul de o acuitate si lungime mare de unda pe planul senzorial.
Orele 3 fiind insa raportate si pana la cele mai bizare ore, orele spiritelor, in care unele situatii sunt altfel experimentate, ora fiind specifica pentru rituale a mai multor culte si practici inclusiv alegerea(trainingului) unei arme in artele martiale, etc.
- cei care se hranresc cu energia soarelui – autotrofii
- nivelul cortizonului si alti hormoni
- controlul senzorial
- orangele
- foamea
- energia
- controlul sistemului nervos
- scuba diver
- ritualul de dimineata
- pozitia corpului cum dormi
- incheieturile picioarelor + temperatura = contractii ← forward bends
- yoga and pressure points in the morning
One thought on “LookTv – Yoga 5AM”