Închide ochii și numără respirațiile primului minut – reține cifra – o vom evalua imediat.
Viu este tot ce are suflet (suflare de viață), respirație. Dimensiunea confirmării acestei legături poate începe, etimologic și prin istoria limbilor, cu latinele animus (spirit) și anima (suflet) fiind aceleași cu anemous (vânt) în greacă. Iar la un nivel mai subtil vorbim de energia care călătorește în spatele și sensul respirației (Prana sau Qi) susținătoarea componentelor corpului fizic: trupul, mintea si gândul. Exclusivitatea divinității a naturii umane manifestându-se însă prin capacitatea de a controla, manipula (respirația) energia vieții, pranayama.
[*1]
Deci câte respirații ai avut pe minut la început? (peste 14-15 corpul este atunci într-o stare de dezechilibru (sau boală) față de limita OMS/WHO. Pentru Yoga sănătatea e în medie sub 10-12, iar pentru amatorii de meditație, experiența începe când se pot percepe în mod continuu, natural sub 2-3 respirații / min)
yogas chitta vritti nirodha – yoga este reducerea fluctuaților minții.
[*3]
about citta:
Respirația nu este doar un reglementator asupra sistemului autonom nervos ci are o relație directă cu numărul de oscilații ale minții, fiecare gând afectând respirația și invers. În pranayama una dintre tehnicile care reduc gradual sau brusc fluctuațiile este kumbhaka – pe scurt, un moment de retenție în oricare moment al respirației, cu multiple efecte terapeutice (unele legate și de fenomenul Bohr), însă diminuarea permanentă a acestora se face prin exercții în compania unor intenții sincere și a consecvenței în practică prin disciplină.
[*4]
Recomandare dimineața: 5 x Surya Bhedi + 3 x Kapal Bhati (cu uddiyana) + 2 x Bastrika (cu jalandhara) + 1 x Bhramari + 5 x Anulom Vilom (cu ritm 1:2:2 și mooladhara în retenție).
Efectele terapeutice ale exercițiului pot începe de la tratarea unor tipuri de raceală, sinusite, febre sau bronșite până la eliberarea afecțiunilor cele mai serioase.
Sistemul nervos se trezește calm prin Surya Bhedi, tehnică ce ridică temperatura corpului cu inspirația exclusivă pe nara dreaptă (și expirația exclusivă pe nara stângă) activând și ramura sistemului autonom-nervos simpatic, numită fight-or-flight. Respirația, ușor ademenită, se prelucrează prin Kapal Bhati și Bastrika pentru a curăța (kriya) și introduce o stare de satisfacție în corp.
Apoi pregătiți pentru tehnici ce reduc oscilațiile (sau echilibrează inclusiv sistemul nervos, activând para-simpaticul) deschidem toți centri energetici, nadis, cu Anulom Vilom (Nadishoda).
Respirația este și ambasadorul aerul în corp, unul dintre cele 5 elemente de bază (spațiu, aer, foc, apa, pământ). La o scară macro, aerul este vital tuturor fapturilor din univers, iar la nivelul uman, manifestării lumii obișnuite dimprejur. Atmosfera noastră fiind doar o oglinda a energiei care ne susține propria viața fizică, emoțională și spirituală. Daca o mișcare naturală a aerului ajută (împreună cu axa Pământului) la producerea anotimpurilor, a unor expresii de viață și culoare pe Pământ, sau în cazul dezastrelor naturale înțelegem că există o agitație puternică de aer, la fel putem vedea ce se întâmplă și în mintea oamenilor – dezechilibrul ca oportunitate marilor dezastre.
Având în vedere dimensiunile de influentă, sincronicitatea și efectele se recomandă învățarea și verificarea acestor tehnici în prezența unui practician dedicat.
Cine dezvoltă aceasta abilitate de a îmblânzi, controla, manifesta.. respirația, aerul, începe prin sănătate, calitate și lungime a vieții.. si continuă, după cărțile tradiționale (in yoga cat si tibetane) în a obține orice în lumea celor 3 dimensiuni.
One thought on “ZenFest 2.0 – Summary”